3D Render Programları

3d çizim aşamasını başarıyla tamamladıysanız sıra geldi işi tamamlamaya. Çizim programları pastanın keki ve kremasıysa render programları da üzerindeki süsleridir. Tabi ki keke tadını veren keki ve kremasıdır ancak süsleri iyi olmayan pastayı da doğum gününde kullanamazsınız. Burada anlatmak istediğim şey şu. 3D modelleme düzgün yapıldığında işlevsel bir tasarım elde edebilirsiniz. Bunu mimari görselleştirmede yaptığımız cephe tasarımları ile örneklendirelim.

Cephe Tasarımında Modelleme

Cephe tasarımında modellemenizi hatasız yapmanız özellikle inşaat aşamasında çok işinize yarayacak bilgileri size verebilir. Ayrıca cephenin nasıl görüneceğine dairde yüzde yüz doğru bilgilere ulaşmış olursunuz. Hatta biraz abartıp konstrüksiyon gibi kısımları da çizerek ilerlerseniz imalat sırasında veya montaj esnasında karşılaşabileceğiniz zorluklar hakkında bile bilgi sahibi olabilirsiniz. Ancak bunların hiç birisi size satışta yardımcı olmayacaktır.

Cephe Tasarımında Render Programları

Hatasız modellenmiş bir cepheyi bir de estetik olarak göze hoş gelecek şekilde görselleştirirseniz işte o zaman gerçekten çok güzel sonuçlar çıkacaktır. Hem cephe bittiğinde nasıl görüneceği konusunda bilgi olarak hem de satışta kullanılmak üzere bir çok görsele sahip olursunuz. İşte bu süslemeyi doğru biçimde yapmak için kullanabileceğiniz render programlarını bu bölümde inceleyeceğiz.

Öncelikle bilmeniz gereken şey render programlarının kendi içerisinde ikiye ayrıldığıdır;

1- Render Programları

2 – Render Pluginleri

Plugin bir programın içerisinde çalışan eklentilerdir. Burada eklenti denildiğinde hemen bir render programına göre daha basit sonuçlar verene bir şey gelmesin aklına bilakis genelde pluginler programlara göre daha iyi sonuçlar vermektedir. Bunun yanında başa dezavantajları da yok değil.

Render Programları ve Pluginleri Arasındaki Farklar Nelerdir?

Render programları harici bir program olduğundan çizimi tamamladıktan sonra ilgili 3d çizim programını kapatsanız bile çalışmaya devam eden bir yapıya sahiptir. Bunun yanında pluginleri kullanmak için o programın açık olması şarttır.

Render programları içerisine aynı anda farklı formatlardan çizimleri ekleyebilirsiniz pluginler sadece kurulu oldukları programın açık olan dosyası üzerinde çalışacaklardır.

Pluginler için plugini yükleyeceğiniz programa da sahip olmalısınız ancak render programlarında o çizim programına sahip olmasınız bile bu çizimi render programına ekleyebilirsiniz. Bu biraz karışık olmuş olabilir. Diyelim ki 3Ds Max programını kullanarak bir çizim yaptınız ve bu çizimi Lumion render programına eklediniz. Bu arada bir bank ihtiyacınız oldu ve internetten SketchUp programında çizilmiş ücretsiz bir bank modeli buldunuz. Bu bankı indirdiğinizde elinizde SketchUp programı olmasa bile Lumion’a aktarabilir ve daha önce çizdiğiniz diğer nesnelerle beraber renderını alabilirsiniz.

Sonradan eklediğiniz bu SketchUp dosyasını modelinin geometrisi üzerinde bir değişiklik yapamazsınız ancak malzemeleri üzerinde dilediğiniz gibi oynama yapabilirsiniz. Yalnız malzemelerin kendisini değiştirebilirsiniz uygulandıkları yüzeyleri değiştiremezsiniz. Yani ahşap bir malzeme atanmış diyelim. Bu malzemeyi değiştirdiğinizde bütün ahşap yüzeyler değişir. Yarısı öyle olsun yarısı böyle olsun ya da sadece bu yüzey şöyle olsun diyemezsiniz.

Sözü daha fazla uzatmadan gönlümü fetheden render programlarını yine gönlümü fethettikleri sıra ile sizlerle paylaşıyorum;

Vray

Vray Render Örneği

Vray en eski render programlarından bir tanesidir. Vray her ne kadar neredeyse bütün 3d çizim programlarına uyumlu olsa da 3Ds Max ile aralarındaki aşk bir başkadır. Çok detaylı bir şekilde malzeme yapabildiğiniz vray render programı bir plugindir. Yukarıda görmüş olduğunuz örnek Vray kullanılarak hazırlanmıştır.

Vray çizim programı render ayarları çok detaylı olan bir programdır. Render ayarlarını yeterince yükselttiğinizde gerçek hayattakine yakın bir deneyim yaşarsınız. Işık ışınları ışık kaynaklarından çıktıktan sonra yüzeylere ve o yüzlerden tekrar diğer yüzeylere yansıya yansıya kameraya ulaşır. Bu ışık ışınlarının sekerek ilerlemesine küresel aydınlatma (Global İlluminition) denir. Küresel aydınlatma bir render ile fotoğraf arasındaki farkları oluşturan en önemli olgulardan bir tanesidir.

Bu kadar çok hesap yapmanın da bir bedeli var tabi ki. Bu bedelde işlemlerin çok ciddi bir işlem gücü ile yapılıyor olması. Yani vray de ayarları yükselttikçe render süresi de kayda değer bir biçimde artacaktır. Vray’in bir diğer çok iyi olduğu konu da ışık ayarları. Vray ile çok farklı tiplerde ve çok gerçekçi sonuçlar doğuran ışıklar üretmek mümkün.

Lumion

Lumion Animasyon Örneği

İkinci sırada Lumion render programı bulunuyor. Lumion programı çalışma prensibi olarak aslında Vray ile tam olarak taban tabana zıttır diyebiliriz. Buna rağmen listenin ilk ikisini paylaşıyor olmaları da zaten bu işte bir doğrunun olmadığının en güzel göstergesidir. Lumion neden mi vray ile taban taban zıttır işte Lumion’u listenin en üstüne taşıyan özellikleri.

Öncelikle Lumion render plugini değil render programıdır. Bu da Lumion’un tek başına çalışabildiği ve birçok farklı programda yapılmış çizimleri aynı anda kullanabildiği anlamına gelmektedir. Binayı SketchUp ta şezlongu 3Ds Max’te oturma grubunu Cinema 4D’de modelleyebilirsiniz mesela.

İkincisi kendisine ait muazzam bir arşivi var. Bu arşiv hem malzemeler için hem de 3d nesneler için geçerli. Malzemelere bakacak olursak yukarıda ki örnek üzerinden gidelim. Bu animasyondaki çimen, su ve ahşap malzemeleri Lumion’un kendi içerisindeki malzemelerdir.

Modellere geldiğimizde ise görmüş olduğunuz bütün bitki örtüsü ve insanlar Lumion’un kendi arşivinden gelmektedir. Rüzgar özelliğini bir düğme ile aktif hale getirdiğinizde ağaçlar sallanmaya başlar, insanlar zaten kütüphanede belirtilen hareketleri yapmaktadır siz sadece yürüyen insanlar için yürüyüp yolunu belirlemelisiniz. Mesela bu örnekte koltukta oturup gazete okuyan kadın modelini sadece yerine yerleştirip animasyon aldığınızda gördüğünüz gibi hareketli bir biçimde gazeteyi okuyacaktır.

Lumion’u farklı kılan bir diğer özelliği de hesaplama yöntemlerinin basitliği. Lumion vraye göre çok daha yüzeysel ve basit hesaplamalar yapar. Bu bir miktar gerçekçilik algısının bozulmasına neden olabilir ancak öte yandan render için gerekli işlemci gücü de bir o kadar azalır. Bu yüzden özellikle animasyonlarda Lumion pratiklikleri ve az işlemci gücü istemesiyle benim ilk tercihim olmaktadır.

Diğer Render Programları

Listenin geri kalanına gelecek olursak aslında sayacağım bütün seçenekler Vray ve Lumion’un türevi olacaktır. Corona vray’e alternatik D5 Render ise Lumiona alternatif olarak sunulabilir. Bu progragramların artılarını ve eksilerini başka bir yazımda uzun uzun anlatmayı planlıyorum.

Son Yayınlanan Mimari Görselleştirme Yazıları

  • Render Fiyatları 2023
    Mimari render fiyatları 2023 senesinde nasıl bir artış gösterir ve 3d modelleme ücretlerindeki dalgalanmaların sebepleri nelerdir?… Read More Render Fiyatları 2023
  • Mimari Render
    Mimari render nedir ve mimari görselleştirme hangi tekniklerle yapılır bu bölümde de bunu işledik.… Read More Mimari Render
  • Render Firmaları
    Render nedir, render firmaları nelerdir, render firmaları ne iş yapar, render neye yarar ve daha sonsuz soru tüketebilirim yaptığım iş ile ilgili olarak. Her yeni bir gün sektörüm ve işim ile ilgili yeni bir soru ile karşılaştığımdan sonunda böyle bir yazı yazmaya karar verdim. İlk Önce İlk İşleri Çözelim; Render Nedir? Render herhangi bir nesnenin bilgisayar ortamında 3D çizim programları kullanılarak çizilmesi ve ardından görselleştirilmesine verilen isimdir. Hemen örneklendirilelim. Diyelim ki sizin bir villa yapacaksınız, inşaat başladı dış cephe işlerine başlamadan önce malzemeleri almanız gerekiyor. Buraya birazcık dikkat kesilmenizi rica edeceğim çünkü bundan sonra yazımdaki bütün örnekler bu örnekten türemiş… Read More Render Firmaları

Tasarım Render Hakkında

Tasarım render kişisel bir blogtur. Mimari tasarımlar hakkında şahsi fikirlerimin yanında, mimari görselleştirme için gerekli programlar hakkında bilgilendirmeler ve dünyaca ünlü mimarlar tarafından yapılan tasarımlar yer almaktadır.

Bloğun büyüyüp gelişmesi için sizlerden gelecek yorumlara da çok ihtiyacı vardır. Eksik gördüğünüz eklemek istediğiniz ne varsa yazmanız beni mutlu eder. Okuduğunuz için teşekkür ederim sağlıcakla kalın.

Ücretsiz eğitim videoları ve animasyon örnekleri için Render Tasarım kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s