Organik Tasarım: Pier 40

Hudson nehrinin kıyısında adeta amazon ormanlarını andıran bir tasarım. Hudson nehri Kuzey Atlas Okyanusu’na bağlanan ve New York şehrinin ortasından geçen bir nehirdir. Nehir aynı zamanda Manhattan adasını ana karadan ayıran su kütlelerinden bir tanesidir. Bu yüzden Manhattan gökdelenlerinden açıkça izlenen bir bölgedir. Bu bölgede şu anda ada şeklinde bir spor tesisi olarak bulunan Pier 40 bölgesi küresel ısınma ile birlikte sular altında kalma riski ile karşı karşıya kalacaktır. Sadece spor tesisi değil New York şehrinin çok büyük bir kısmı böyle bir risk ile karşı karşıya. Bu özel proje ile hem suyun yükselişine karşı şehri korumak için önlem alınması planlanmakta hem de doğadan uzak kalmış New York şehrini biraz daha doğa ile bütünleşik hale getirmek hedeflenmektedir. Bu konuyu mimari sürdürülebilirlik konusunda uzun uzun anlattım. Şimdi tasarımı inceleyelim.

Hudson Nehrine Amazon Ormanları Geliyor

İnceleyebileceğiniz cepheler içerisinde doğa unsurlarının bu kadar güzel ve birbiri ile uyumlu kullanıldığı başka bir proje bulmak gerçekten zor. Pier 40 projesinin cephe tasarımı tamamen doğadan koparılmış gibi duruyor. Binaların üzeri dallar ile çevriliyken dalların arasında ki yeşil bölümler ile yapraklar sembolize edilmiş. Bütün binayı dev bir sarmaşık sarmış gibi görünüyor. Binanın güneş kırıcıları zeminde bir sarmaşık kökü gibi başlıyor ve binanın çatısında taç olarak sona eriyor. Biraz uzaktan bakıldığında maket bir binayı gerçek bir sarmaşık sarmış gibi gerçekten.

Binanın avm bölümüne girdiğimizde cepheyi saran sarmaşığın kökleri ile karşılaşıyoruz. Bu alanların doğallığını korumak için duvarlarını boyamak yerine brüt betonarme yapı olarak bırakmışlar. Böylelikle ahşabın sıcaklığına taşın doğallığı eklenmiş. Ahşabın sıcaklığını tam anlamıyla hissedebilmemiz için zeminleri de ahşap desenli seramik malzemeler ile kaplamışlar. Ayrıca doğada bulabileceğiniz düzgün kenarlı tek geometrik şekil olan bal peteklerini de tavan kaplama detayı olarak kullanmışlar. Tam olarak doğadan kopan mimari bir parça.

Petek Tasarımı: Doğada Bulabileceğiniz Köşeli Tasarım

Bu kadar doğal görünümlü fakat doğal olmayan unsuru kullandıktan sonra binayı gerçekten doğal olan görünümüne kavuşturmak için çatıya bir çatı bahçesi eklenmiş. Ayrıca cephelere de yaprak yerine orantılı boyutlarda dikey bahçeler konumlandırılmış. AVM bölümünün üzerine adeta bir golf sahası gibi çimlendirilmiş. Binaya biraz yüksek bir kottan baktığınızda AVM alanını görmeniz neredeyse mümkün değil. Ayrıca AVM tasarımı yapılırken hem AVM içerisine hem de etrafındaki ulaşım yollarına bolca yeşil alan eklenmiş.

Son Yayınlanan Mimari Proje Yazıları

Tasarım Render Hakkında

Tasarım render kişisel bir blogtur. Mimari tasarımlar hakkında şahsi fikirlerimin yanında, mimari görselleştirme için gerekli programlar hakkında bilgilendirmeler ve dünyaca ünlü mimarlar tarafından yapılan tasarımlar yer almaktadır.

Bloğun büyüyüp gelişmesi için sizlerden gelecek yorumlara da çok ihtiyacı vardır. Eksik gördüğünüz eklemek istediğiniz ne varsa yazmanız beni mutlu eder. Okuduğunuz için teşekkür ederim sağlıcakla kalın.

Ücretsiz eğitim videoları ve animasyon örnekleri için Render Tasarım kanalımızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s