Mimari Render

Mimari render bilgisayar destekli 3d çizim programları kullanılarak yapılan 3d görselleştirilme adına verilen genel isimdir. Mimari render yerine mimari görselleştirme kelime grubunu kullanmak aslında daha doğru seçimdir. Mimari render işlemleri yapılırken 3d çizim programlarından bir tanesi ile çizim yapma ile işe başlarsınız. Bu konuda daha fazla bilgi almak isterseniz 3D çizim programları hakkında yazmış olduğumuz yazımızı okuyabilirsiniz.

Mimari Render

3D Çizimin Kalitesi

Mimari görselleştirme veya mimari render işlemleri ile ilgilenirken dikkat etmeniz gereken ilk detaylar henüz çizim aşamasındayken başlar. Yapacağınız çizimin kalitesini optimum seviyede tutmadığınız takdirde bazı sorunlar ile karşılaşmanız kaçınılmazdır. Eğer fazla zaman ayırıp son derece özenerek çok detaylı bir çizim yaparsanız çizim kalitenizin iyi çıkmasını beklersiniz ancak diğer taraftan render süreleri son derece uzayacaktır ve ayrıca da çizim yaparken de bilgisayarınızın zorlandığını göreceksiniz. Bu konu ile alakalı çok güzel bir atasözümüz var fazla ilaç hastayı iyi etmez.

Ayrıntıları çok az tutma kısmına geldiğimizde ise başka sıkıntılar çıkmaya başlıyor. 3D çizim yaparken çok çok az ayrıntılı bir çizim yaparsanız bu çizime verilen isim Low Poly olur. Low Poly çizim yapmayı iyi bilmek hayat kurtarabilir ancak low poly çizdim kısa sürede çizerim mantığı da doğru değildir çünkü bu seferde 2 boyutlu tasarımlar ile uğraşarak biraz hazırlık yapmanız gerekecektir. Birazcık örnek üzerinden bu konuyu sizlere anlatayım.

Low Poly 3D Model

Mimari Render İçin Low Poly Çizimin Önemi

Yukarıdaki görselde New York şehrinin önemli bir kısmını görüyorsunuz. Son derece gerçekçi olan bu görüntü gerçek zamanlı olarak alınıyor yani bu görüntü bir render bile değil yine de bir render gibi görünüyor bunun sebebi low poly modelleme ve fotoğraf kullanılarak yapılan kaplama. Bu görüntü Google Earth kullanılarak alındığı için aslında buna low poly modelleme bile diyemeyiz çünkü Google Earth uygulamasındaki modelleme işlemlerinin tamamı artık yapay zeka kullanılarak yapılıyor ve çok farklı bir sistem ile modelleniyor. Ancak google earthün eski halinde de sadece bir dikdörtgen prizması yerleştirip 4 tarafına o binanın 4 tarafından çekilmiş fotoğraflarını koyduklarında nasıl sonuçlar çıktığına şahit olmuştuk.

Mimari render alırken özellikle arka planda kalan yapılar, yardımcı öğeler gibi nesnelerin çok low poly olmasını bekleriz. Kendi binamızda da olabildiğince low poly çalışıp texture ile kaliteyi artırmak mantıklı bir yöntemdir. Peki hiç mi dezavantajı yok bu low poly modellemenin. Tabi ki bir çok da dezavantajı var.

Low Poly Modellemenin Dezavantajları

Low poly modellemede olabildiğince az yüzey kullanma hedefimizden ötürü küçük girinti ve çıkıntıları düz yüzeyler olarak geçip bu bölümlere kaplama ile girinti veya çıktı etkisini veririz. Girinti ve çıkıntı etkilerini vermek için ise kaplama üzerinde gölgelendirmeler yapıyoruz. Bu gölgelendirmeler sabit olacağından dolayı birinci genel aydınlatmamız da bu gölgelendirmelere uymalı. İkincisi bütün gölgelendirmeler birbiri ile uyumlu olmalı. Bütün bunları yaptığımızda dahi yardımcı ışıkların etkisi de bu alanlarda hissedilemeyeceğinden bu alanlar bir miktar garip duracaktır. Göz bu ufak farklılıkları anlar. Ancak yakınsa anlar o yüzden arka binaları ve yardımcı öğeleri böyle modellemenizi öneriyorum.

Mimari Render Firmaları

Mimari render firmaları dediğimizde tabi ki benim önereceğim ilk firma Render Tasarım olacaktır. Ancak kimdir bu mimari render firmaları biraz ondan bahsetmek istiyorum. Mimari render firmaları 3d görselleştirme uzmanlarından veya mimarlardan oluşan şirketlerdir. Mimarlardan oluşan şirketler size uygulanabilir çözümler önereceklerdir. Sadece 3d görselleştirme veya bu konu özelinde mimari görselleştirme uzmanlarından oluşan firmalar ise genelde mimarlık firmalarına tasarımlarının görselleştirmesinde yardım etmekle yetinmektedirler.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s